Czy wiecie, co zawiera jajko?

Nadchodzą Święta Wielkanocne i w sklepach pojawia się coraz więcej jajek. Wszędzie ich pełno, jajka białe, brązowe, kolorowe, pisanki i wydmuszki. Jajko znamy wszyscy i prawie wszyscy lubią jeść jajka (tylko nikt nie wie, co było pierwsze jajko czy kura? :-))

Kura jest ptakiem i pochodzi z rodziny kurowatych, a hodowana jest już na całym świecie. Ludzie hodują około 80 ras kur. Im mniejsza kura, tym mniejsze jajko. Na zewnątrz jajka jest skorupka, która łatwo pęka jak się jajkiem o coś uderzy, ale jeśli by ściskać jajko z dwóch końców to nie można go zgnieść ( próbowałem i potwierdzam :-)) Kolor skorupki jajka zależy od tego, jakiej rasy jest kura. Od białych kur są białe jajka, a od ciemnych kur ciemniejsze. (Najważniejsze jest, że żółtko zawsze jest żółte, bo lubię ten kolor hi, hi J)W środku jajka znajduje się żółtko a wokół niego białko. Żółtko ustawione jest w samym środku jajka i aby nie przemieszczało się, przymocowane jest dwoma białymi sznureczkami do skorupki od wewnątrz. Dowiedziałem się również, że jajko jest bardzo zdrowe i zawiera wiele witamin i minerałów, które mój organizm potrzebuje. W jajku znajdują się również różne ważne substancje, poprawiające działanie mojego ciała. Wiele z nich ma bardzo trudne nazwy, ale dwie z nich zapamiętałem. (bo mają nazwy jak imiona dziewczyn :-)) Lecytyna poprawiająca pracę mózgu i luteina, która korzystnie wpływa na wzrok. Nie wszyscy mogą jeść jajka, bo niektórzy mają alergię na białko, szczególnie małe dzieci.

Każde jajko wyprodukowane w Polsce powinno mieć 11 cyfrowy kod i pieczątkę na skorupce. (no chyba, że takie od cioci ze wsi nie mają :-))
Pierwsza cyfra widoczna na jajku określa sposób, w jaki kura była hodowana

0-jajko z hodowli ekologicznej

1-jajko od kury z wolnego chowu

2-jajko od kury z chowu zagrodowego

3-jajko od kury z chowu klatkowego

Wiecie jak sprawdzić czy jajko jest ugotowane czy surowe nie rozłupując skorupki? Wystarczy położyć je na gładkiej powierzchni i zakręcić nim. Ugotowane zakręci się jak bączek a surowe nie obróci się nawet jeden raz.

Jajko strusia waży ok. 1,5 kg (Kto odpowie ile z niego można usmażyć jajecznic? :-))

TrenujUmysł Bartek Baura

Trening ogólnorozwojowy cz II 

Ćwiczenia w domu II  

Jajko Wielkanocne

Podziel się na:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Blogplay
  • Blip
  • Blogger.com
  • Live
  • RSS
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  1. Cieszę się, że są osoby które tak jak ja lubią jajecznicę na parze. POZDRAWIAM

  2. Ja też lubię i robię jajecznicę na parze. Do tego chlebek ale bez wiejskiego masła.

  3. Ja bardzo lubię jajecznicę smażoną na parze z dużą ilością przypraw. Do tego chlebek z wiejskim masełkiem…Pycha!!!!!

  4. Mieszkam w mieście i najczęściej kupuję jajka z cyfrą 2 lub 3. Czytałam, że jajka można jeść spokojnie nie obawiając się podwyżki cholesterolu ale wtedy w posiłku z jajkami nie może być cukru tzn. nie słodzić napojów, nie jeść słodkich ciastek i wszystkiego co jest z cukrem.Jajka są zdrowe bo tam jest zgromadzone wszystko co jest potrzebne do rozwoju nowego życia.W spożywaniu jajek należy zachować umiar jak we wszystkim innym.

Dodaj komentarz


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Spam protection by WP Captcha-Free