Kiwi

Codziennie zjadam pewien smaczny, zielony owoc pokryty drobnymi włoskami. Tym owocem jest właśnie kiwi, ale choć od dawna je jadłem, to dopiero niedawno dowiedziałem się o nim nieco więcej. Kiwi wyrasta na roślinie, a dokładniej na pnączu zwanym aktinidią. (bardzo dziwna nazwa :-) ). Jest kilka rodzajów aktinidi i większość ma jadalne owoce, ale najpopularniejsze z nich to aktinidia chińska oraz aktinidia smakowita. Kiwi, które ja zjadam jest owocem aktinidii chińskiej. Te rośliny, jak sama ich nazwa wskazuje, pochodzą z Chin, ale mimo tego największe plantacje znajdują się w Nowej Zelandii. W Polsce, niestety ze względu na klimat, uprawiana jest bardzo rzadko. Jej pędy osiągają do 10 metrów długości (dużo jak na pędy :-) ) i mają rude owłosienie. Aktinidie, podobnie jak inne rośliny, rozmnażają się poprzez pyłek kwiatowy i posiadają duże kremowe kwiaty. Kiwi zawiera najwięcej z pośród wszystkich owoców witaminy C, która jest dla nas bardzo ważna i pomaga przy grypie, przeziębieniach i wielu innych dolegliwościach. Zawierają także dobre dla zdrowia: kwasy organiczne, naturalne cukry oraz sole mineralne oraz witaminę E i witaminy z grupy B. Aktinidia jest ładną rośliną i jej pnącze jest wykorzystywane do ozdoby w parkach i ogródkach. Kiwi jest bardzo smaczne, lecz najlepiej smakuje mi z innymi owocami w sałatkach , które przyrządza moja mama.

TrenujZdrowie Bartek Baura

Kiwi

Ćwiczenia w domu II

Dlaczego liście żółkną jesienią?

Jak motywować się do treningu

Dynia dobra na odchudzanie

Najlepsza dieta dla sportowców

Podziel się na:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Blogplay
  • Blip
  • Blogger.com
  • Live
  • RSS
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik

Dodaj komentarz


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Spam protection by WP Captcha-Free