Codziennie zjadam pewien smaczny, zielony owoc pokryty drobnymi włoskami. Tym owocem jest właśnie kiwi, ale choć od dawna je jadłem, to dopiero niedawno dowiedziałem się o nim nieco więcej. Kiwi wyrasta na roślinie, a dokładniej na pnączu zwanym aktinidią. (bardzo dziwna nazwa ). Jest kilka rodzajów aktinidi i większość ma jadalne owoce, ale najpopularniejsze z nich to aktinidia chińska oraz aktinidia smakowita. Kiwi, które ja zjadam jest owocem aktinidii chińskiej. Te rośliny, jak sama ich nazwa wskazuje, pochodzą z Chin, ale mimo tego największe plantacje znajdują się w Nowej Zelandii. W Polsce, niestety ze względu na klimat, uprawiana jest bardzo rzadko. Jej pędy osiągają do 10 metrów długości (dużo jak na pędy
) i mają rude owłosienie. Aktinidie, podobnie jak inne rośliny, rozmnażają się poprzez pyłek kwiatowy i posiadają duże kremowe kwiaty. Kiwi zawiera najwięcej z pośród wszystkich owoców witaminy C, która jest dla nas bardzo ważna i pomaga przy grypie, przeziębieniach i wielu innych dolegliwościach. Zawierają także dobre dla zdrowia: kwasy organiczne, naturalne cukry oraz sole mineralne oraz witaminę E i witaminy z grupy B. Aktinidia jest ładną rośliną i jej pnącze jest wykorzystywane do ozdoby w parkach i ogródkach. Kiwi jest bardzo smaczne, lecz najlepiej smakuje mi z innymi owocami w sałatkach , które przyrządza moja mama.
TrenujZdrowie Bartek Baura
Dodaj komentarz