Muchomory

Uwielbiam spacery po lesie i pewnego razu przechadzając się leśną ścieżką zauważyłem dużego, pięknego, kolorowego grzyba. Wiedziałem, że był to muchomor i absolutnie nie nadawał się do jedzenia, jednak jego piękno przyciągnęło moją uwagę. Przez całą drogę zadawałem sobie w myślach pytania: Dlaczego on jest trujący? Dlaczego ma białe kropki i czerwoną barwę? Po powrocie do domu zacząłem szukać tych wszystkich informacji w książkach, które posiadam, a także w Internecie. W naszym kraju najsławniejszymi muchomorami są muchomor czerwony i muchomor sromotnikowy. Muchomora sromotnikowego, można poznać po tym, że ma on zielonkawy, lub białawy kapelusz, który na brzegach jest lekko żółtawy. Należy na niego bardzo uważać, ponieważ należy on do najsilniej trujących grzybów w naszym kraju, a można pomylić go z niektórymi jadalnymi grzybami (ale to opiszę szczegółowiej w innym artykule ;-) ). Muchomor czerwony, czyli właśnie ten z białymi plamami, którego widziałem w lesie, występuje głównie w Europie środkowej w lasach liściastych, iglastych oraz mieszanych. Najlepiej rośnie pod sosnami, jodłami, modrzewiami, brzozami oraz świerkami. Muchomor czerwony rzadko powoduje zatrucia, bo łatwo go rozpoznać spośród innych grzybów. Po zjedzeniu małych ilości tego grzyba występują nieprzyjemne sensacje żołądkowo jelitowe. Zjedzony w dużych ilościach jest śmiertelny, ponieważ trucizna w nim zawarta poważnie zakłóca oddychanie. Kapelusz muchomora jest tak samo trujący jak reszta grzyba, więc jeżeli dotkniesz muchomora najszybciej jak tylko można porządnie umyj ręce i nie dotykaj ust, oczu i nosa. Niestety muchomora czerwonego nie zawsze można poznać po kropkach, gdyż po deszczu traci kropki i jest cały czerwony. Dawno temu w krajach Europy środkowej używano go jako środek przeciwko muchom, bo gdy mucha usiądzie na kapeluszu muchomora, od razu pada nieżywa! Muchomor ma sztywne białe blaszki, z których wylatują zarodniki. Osiąga do 25cm wysokości i 20cm. średnicy kapelusza. Jego miąższ pod skórą jest koloru cytrynowego. Gdy muchomor jest mały jego przyszły kapelusz jest otoczony białą warstwą ochronną i gdy urośnie, na jego kapeluszu zostają pozostałości tej warstwy. ( to właśnie dlatego ma białe kropki :-) ) Muchomor czerwony jest trujący ze względu na zawartość kwasu ibotenowego. Co ciekawe, kwas ibotenowy im świeższy tym groźniejszy dla zdrowia, więc młode grzyby są o wiele bardziej trujące niż stare i wysuszone. Muchomor czerwony zawiera również w bardzo małych ilościach trującą muskarynę. Niestety ten i inne muchomory można bardzo łatwo pomylić z innymi jadalnymi (np. młody muchomor może być czasami podobny do gołąbka winnego), więc jeżeli wybierasz się na grzyby do lasu weź ze sobą bogaty w ilustracje i treść atlas grzybów jadalnych i trujących. Sądzę, że muchomor czerwony jest piękną ozdobą lasu, lecz oprócz wyglądu trzeba pamiętać o tym, że może być on dla nas śmiertelny.

TrenujZdrowie Bartek Baura

muchomory

Podziel się na:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Blogplay
  • Blip
  • Blogger.com
  • Live
  • RSS
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik

Dodaj komentarz


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Spam protection by WP Captcha-Free