Wielkanoc – znaczenie tradycji i ciekawostki

Zbliżają się święta wielkanocne i w wielu domach, przygotowania do nich idą pełną parą. Gotuje się świąteczne potrawy, mieszkania przystraja się w kolorowe ozdoby a wiklinowe koszyczki wypełnia się święconką. Postanowiłem dowiedzieć się więcej o historii powstania Świąt Wielkanocnych, oraz o pochodzeniu i znaczeniu różnych świątecznych zwyczajów.

Pisanki                                                                                                                                       Malowanie jajek, znane było już w starożytnej Mezopotamii i Cesarstwie Rzymskim. W Polsce, najstarsze pisanki znaleziono na wykopaliskach archeologicznych na wyspie Ostrówek. Pochodziły one z X wieku. W tamtych czasach, farby uzyskiwano z łupin cebuli albo ochry, dzięki którym jajko zyskiwało brunatny lub brunatno-czerwony kolor. Ten zwyczaj przyjął się na stałe jako symbolika Świąt Wielkanocnych. Tak samo jak ponad 5000 lat temu, kolorowe jajka mają nawiązywać do nadejścia wiosny, odrodzenia drzew i budzenia się przyrody po szarości zimy.

 

Śmigus – Dyngus                                                                                                                         Początkowo, wodą oblewano osoby, które nie dały komuś pisanki w postaci podarunku, nazywało się to dyngusem. Innym sposobem obchodzenia Poniedziałku Wielkanocnego, było bicie się gałązkami wierzby lub palmami wielkanocnymi po nogach zwane śmigusem. Z czasem połączyły się one w śmigus-dyngus i stały się bardzo popularnym w tym okresie zwyczajem.

 

Święconka                                                                                                                                           Korzenie tradycji noszenia koszyczka z potrawami i jedzenia uroczystego śniadania leżą jeszcze w czasach pogańskich. W późniejszym okresie, zwyczaj ten rozpowszechnił się na terenach słowiańskich, niemieckich i austriackich. Do Polski, zawitał już kilka wieków temu. Po II wojnie światowej, zmieniono układ granic i w granicach Polski znalazło się wiele terenów nie znających wcześniej tego zwyczaju. Zawartość koszyczka ze święconką w różnych regionach może być inna, co wynika z różnego rodzaju naleciałości kulturowych.

 

Mazurek                                                                                                                                       Przepis na to ciasto pochodzi prawdopodobnie z Turcji. Miał on być pierwszą słodkością, po okresie wielkiego postu. Podobnie jak z innymi tradycjami, mazurka można przygotowywać na wiele sposobów.

 

Zając                                                                                                                                                 Zając, ma symbolizować koniec zimy i nadejście wiosny, odrodzenie przyrody i radość. Ma on okazywać to, że przyroda na nowo budzi się do życia.

 

Chrzan                                                                                                                                           Wiosna to okres osłabienia i przeziębień, o czym ludzie wiedzieli od dawna. Pomagano sobie naturalnymi sposobami i roślinami z własnych pól i ogródków, które można było przechować przez zimę. Chrzan to jedna z takich, zdrowotnych roślin. Ma on dawać siłę oraz chronić przed chorobami.

 

Sól oraz pieprz                                                                                                                                   Jak doskonale wiadomo, są one bardzo popularnymi dodatkami smakowymi do wielu potraw. W odpowiednich, niezbyt dużych ilościach poprawiają trawienie. W związku z tym mają symbolizować oczyszczenie oraz uzdrowienie z chorób i problemów życiowych.

 

Pogrzeb żuru oraz wieszanie śledzia                                                                                               Żur oraz śledź były dawniej najczęściej jedzonymi potrawami podczas Wielkiego Postu. W czasie dwóch ostatnich dni wstrzemięźliwości, wylewano całe dzbany żuru na pola. Również mszczono się na śledziu, przybijając go do drzewa. Miała to być zemsta za to, że wykluczał on z menu mięso.

 

Szukanie zajączka                                                                                                                           Ta tradycja, miała być jedną z atrakcji podczas Wielkiej Niedzieli. Pochodzi ona z Niemiec a do Polski przybyła dopiero na początku XX wieku.

 

Znalazłem również wiele ciekawostek odnośnie obchodów tego święta :-)

 

  • W Norwegii, jest nietypowy zwyczaj umilania sobie czasu w tym okresie. Zamiast malować jajka albo piec ciasta, czyta się tu książki kryminalne, a w telewizji lecą głównie programy i filmy o zagadkach i tajemnicach.

 

  • Po angielsku Wielkanoc to Easter. Ta nazwa nie jest jednak bezpośrednim tłumaczeniem. Nawiązuje ona do imienia bogini wiosny Ęoster. Gdy na wyspach brytyjskich mieszkała ludność pogańska, przy pierwszej pełni księżyca, hucznie czczono właśnie tą boginię. Gdy ludność Brytyjska zaczęła obchodzić święta Wielkiej Nocy, przyjęto właśnie taką nazwę.

 

  • Na pewno wielu z was słyszało o ogromnie cennych i wartościowych jajkach Fabergé. Podczas świąt w 1885 roku, car Aleksander III, zażyczył sobie od znanego jubilera Petera Carla Fabergé, by ten wykonał dla niego niespodziankę, którą miał dać cesarzowej Marii Fiordowej. Było ono bardzo drogim i prawdopodobnie pierwszym jajkiem niespodzianką. Po otwarciu jajka, ukazywało się drugie. W jego środku była mała kura ze złota oraz korona. Później, co rok na Wielkanoc tworzono niezwykle cenne jajka Fabergé. Do ich wyrobu, wykorzystywano najdroższych materiałów i kamieni ozdobnych. Również współcześnie wykonuje się je, lecz te z czasów carskich, mają niebywałą wartość, zarówno pieniężną jak i symboliczną.

 

  • W Irlandii, ulicami idą długie pochody i tłumy ludzi. Ich zadaniem jest pokazywanie jak najlepiej potrafią największego zmęczenia i wytrudzenia po czasie postu. Następnie ludzie mszczą się na śledziu.

 

  • W Stanach Zjednoczonych, bardzo dużą uwagę przywiązuje się do kapeluszy. Ludzie starają się by ich kapelusz był jak najładniej ustrojony. Dekoruje się je na liczne sposoby, urządza się konkursy i zawody.

 

Podziel się na:
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Blogplay
  • Blip
  • Blogger.com
  • Live
  • RSS
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik

Dodaj komentarz


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Spam protection by WP Captcha-Free